Twist & shout?

Jag vill prata twister. För att förtydliga mig; asanas där vi vrider ryggraden kring sin egen axel. Som en jämn spiralrörelse från basen till toppen.

Det är lite så när vi twistar vår ryggrad, att vi vrider som att vi vrider ur vattnet ur en disktrasa. B.K.S Iyengar beskriver twisten som just en ”squeeze-and-soak-action”: När vi utför twister trycker vi ihop de inre organen och pressar ut en massa blod som tagit upp slaggämnen ifrån cellernas ämnesomsättning. När vi sen går ur twisten, lättas trycket och nytt fräscht närings- och syrerikt blod kan flöda in. Detta sker ju hela tiden i vår kropp, men twister kan man säga sätter lite mer fart på processen. Därmed kan de stimulera cirkulationen och ha en renande och uppfriskande effekt för de inre organen och körtlarna i buken! Så sägs det 🙂

Yoga Journal

Ardha Matsyendrasana

Ryggradsrotationer är, om de utförs med medvetenhet och uppmärksamhet, även väldigt vitaliserande för ryggraden. De stärker upp och förlänger mjukvävnaden runt kotlederna, kring magen, bröstkorgen och höfterna. Därmed förhindras ryggen från att stelna till och förlora sin flexibilitet!

Viktiga saker att tänka på innan du utför en twist: Håll ryggraden lång, för att undvika att belasta kotor som kan påverkas negativt om du sjunker ihop o rundar nån del av ryggraden (mer än dess normala kurvatur).
När du sen går in i en twist; låt andningen guida dig in. På en inandning; förläng din ryggrad, på en utandning; rotera din ryggrad jämnt från basen till toppen. Vissa delar är rörligare än andra (t.ex. nacken och delen i nivå med midjan). Överrotera inte dessa delar! Som om du vandrade upp för en spiraltrappa, låt varje kota få vara med och delta i twisten! Börja från basen, med stadiga höfter! Låt det inte bli en ”twist and shout”! 😉

Och till sist.. Twister kan få oss att känna oss ganska obekväma, som att vi kanske inte riktigt kan andas, eller som om vi sitter fast… De ger oss därmed möjligheten att medvetet mjukna och andas plats i det obekväma, att se saker ur ett nytt perspektiv och kanske hjälper de oss att vända blicken åt ett nytt håll, mot nya möjligheter! Att gå in i twisten kan bli symbolen för att krama smutsvattnet ur dig, det som inte tjänar dig längre, det gamla uttjänta.. När du sen går ur twisten kan du njuta av effekten; känslan av klarhet, friskhet, lätthet. Det nya som får möjlighet att träda in i ditt liv. Fint va! 🙂

Önskar dig en fin, sprillans ny vecka!

2 tankar om “Twist & shout?

  1. Den provade jag, men kunde bara fixa den riktigt åt höger. Åt vänster va det lite svårare, kan bero på att högerhöften inte riktigt ville va me. Den e ju lite stel som du vet. 🙂 Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s