Yoga

”Movement is the song of the body”

Vanda Scaravelli

IMG_3008_crMålet med yoga

..handlar i min bok inte först och främst om fysisk styrka och flexibilitet! Det är en bonus man kan få på köpet. Ett av syftena med yoga är för mig att komma i kontakt med kroppens inneboende intelligens (kroppen ljuger inte och den vet vad den behöver, vad som är bra för den och inte) och bli fullständigt bekväm i den egna kroppen. Och som bonus får jag dessutom en mjukare, starkare och mer elastisk kropp på köpet! Svårt att slå va! 

Vi kan med yogarörelsernas hjälp frigöra vanemässiga spänningar både fysiskt och mentalt, stabilisera lederna och skapa utrymme kring dem utan att varken stretcha eller försvaga dem.

När vi skapar utrymme i våra kroppar (som komprimeras med åren), ökar vi också cirkulationen kring leder och organ! Så det finns otroligt stora fysiska fördelar med att praktisera postural yoga!

Men det är inte bara på det fysiska planet den posturala (fysiska) yogans goda effekter landar..

På mattan ger yogan dig möjligheten till förankring inåt, att landa in i stillhet, i din kropp och in i större klarhet över vad och vem du är och inte är. När vi förankrar oss inåt, kan vi också ge mycket mer ut till vår omvärld och bättre förstå den. Rörelserna och uppmärksamheten stabiliserar sinnet och fördjupar kontakten inåt. Hjälper dig tillbaks till harmoni i kropp och själ.

Jag vill med min undervisning

…inspirera och guida dig till att röra dig med integritet (för friska leder) och öka din känslighet inför kroppens förnimmelser (ahimsa), så att du klart och tydligt kan känna när något är närande (och därmed bra) för din kropp, och när något är mindre bra för kroppen. Du får lära dig hur du med ett undersökande sinne genom rörelse skapar hälsosamma rörelsemönster, och hur du genom ökad känslighet inför kroppens signaler möter dessa för att stötta och nära din kropp. Det kan leda ditt sinne till stillhet och djupna din upplevelse av varandet.

Yogametoden

…jag undervisar i har sitt ursprung i Dynamic Yoga Method (som är grundad av Godfrey Devereux, läs mer på http://dynamicyoga.com/).
Denna yogaform är en utforskande rörelsemeditation baserad på känslighet inför vad som sker i kroppen. Vi rör oss mjukt och uppmärksamt genom rytmiska rörelser, med enda målet att på djupet uppleva det som händer inom oss, här och nu. Yogan kan upplevas som utmanande både mentalt och fysiskt utan att du behöver forcera kroppen någonstans. 

Yoga handlar inte om vad du kan GÖRA, utan om vad du kan KÄNNA.

Och slutligen..V. Scaravelli

Med djup närvaro i det som sker och upplevs här och nu, övar vi oss i acceptans för det som är. Utan att försöka vare sig lägga till eller ta bort något. Utan att manipulera våra andetag bjuder vi in andningen att flöda så fritt, naturligt och medvetet som möjligt. Vi undersöker möjligheten att skapa utrymme för det naturliga andetaget genom lämplig aktivering av våra muskler och frigörelse av vanemässiga muskelspänningar. Mjukt, närvarande och medvetet tar vi oss genom rörelse mot stillhet.

~O~

Välkommen in!

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s